WAT IS GLOBALISERING?

Hieronder staat het filmpje waar wij jullie uitleggen wat globalisering precies inhoud!

Als je nog meer over globalisering te weten wilt komen, dan kun je naar beneden scrollen voor nog meer uitleg en voorbeelden!

De Chinees

Je ziet ze best vaak als je door een dorp of stad loopt. De Chinees! Dankzij globalisering hebben wij Chinese restaurants in ons land. Maar niet alles Chinese restaurants zijn hier gekomen door globalisering, ook de Mexicaan, de pizzaria, de shoarmatent en sushibars zijn hier gekomen doordat we ons zo gemakkelijk kunnen verplaatsen over de wereld.

De Chinees is in Nederland gekomen doordat bedrijven in 1900 goedkoop personeel wilde hebben. Grote bedrijven haalde mensen uit China om te komen werken. Helaas kwam het ook voor dat mensen werden ontslagen. Hierdoor kwam in 1920 het eerste Chinees restaurant (Cheung Kwok Low) in Rotterdam. 

Specerijen/ kruiden

Zoals Rik in het filmpje hierboven als zei was de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie)  het eerste grote bedrijf dat globalisering mogelijk maakte. Door de grote schepen konden veel specerijen en kruiden naar bijvoorbeeld ons land komen. Tegenwoordig komen nog steeds veel specerijen en kruiden uit het buitenland en dan vooral uit Azië. 

Telefoons en andere gadgets

Als we tegenwoordig een telefoon bestellen op het internet dan krijg je hem meestal binnen 1 week thuisbezorgd. Het lijkt dus alsof de telefoons hier gemaakt worden maar dat is niet helemaal waar. De meeste telefoons worden gemaakt in China (Azië). Zo is Samsung een Zuid-Koreaans (Azië) product, IPhones uit Taiwan (Azië) en Huawai komt uit China (Azië). Zoals je ziet komen veel telefoons uit Azië. Door grote vrachtschepen of vliegtuigen komen de telefoons naar bijvoorbeeld Nederland. 

Nederland en globalisering

Nederland koopt veel producten uit het buitenland, dit heet importeren. Dit doen we omdat we zelf bepaalde producten niet kunnen maken, dit kan zijn door bijvoorbeeld het weer. Maar Nederland verkoopt zelf ook producten aan het buitenland (exporteren). Nederland verkoopt veel machines, aardgas en sierteelt. Met sierteelt worden alle vooral bloemen bedoeld, denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse tulpen. 

Waar veel Nederlanders trots op zijn is dat elke jaar veel Nederlandse bloemen naar Vaticaanstad worden gestuurd. De paus (het hoofd van de Rooms- Katholieke Kerk) die daar woont geeft ieder jaar rond Pasen een speech. Aan het einde van deze speech wordt Nederland meestal bedankt voor de bloemen.

Hier een filmpje van de paus die Nederland bedankt:

https://www.youtube.com/watch?v=QDfB4RxO0Gw 

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin